Kleinschalige installaties

pobeka

Kleinschalige installaties

Pobeka Solar richt zich met name op de grote B2B installatie. Echter hebben we ook veel ervaring in het installeren van particulieren (kleinere) installaties. Mocht u interesse hebben in een offerte van Pobeka Solar dan zien we u reactie graag tegemoet.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bekijk enkele van de door ons reeds opgeleverde projecten.

In een PV-systeem van Pobeka Solar zitten de volgende onderdelen:

  • Zonnepanelen
  • Omvormer(s)
  • Montagesysteem
  • Bekabeling en connectoren
  • Overige installatiemateriaal
  • Transport en levering van het materiaal en materieel
  • Monteren van het PV-systeem
  • Eventueel een nieuwe elektriciteitsgroep in de meterkast
  • Testen en in bedrijfstellen van het gehele PV-systeem

pobeka-kleinschalige-installaties

Alles weten over Zonnepanelen

Lees hier onder alles over de verschillende mogelijkheden of…

Montage van zonnepanelen op schuine daken

Eerst worden de dakbeugels op het dakbeschot geschroefd. Daarvoor wordt de dakbedekking (meestal pannen) op de benodigde plaatsen verwijderd. Na het monteren worden de pannen weer teruggeplaatst. Het kan nodig zijn dat u met een slijptol een nokje uit de pan moet verwijderen, om de pannen weer sluitend te krijgen.

Daarna worden de profielen van het montagesysteem aan de beugels geschroefd en kunnen de zonnepanelen op of tussen de profielen worden geklemd. Tussen de zonnepanelen worden middenklemmen toegepast, op de uiteinden van een paneelrij worden eindklemmen bevestigd. Ga tijdens het vastklemmen niet op de panelen staan, en leg geen materialen op de panelen.

Vervolgens worden de panelen op elkaar aangesloten. Goede leveranciers leveren een aansluitschema mee, waarop staat welke panelen op elkaar aangesloten moeten worden. Let erop dat de kabels niet los op het dak liggen en gebruik altijd UV-bestendige kabels en tierips.

pobeka-kleinschalige-installaties

Na de montage van de panelen worden de panelen (strings) doorgemeten en kunnen deze op de omvormer worden aangesloten. Tussen de omvormer en de meterkast dient een kabel te worden aangebracht die op een aparte groep wordt aangesloten. De dikte van deze kabel is afhankelijk van de lengte en het vermogen van het systeem.

Verder moet er bij de omvormer (of in het geval van SDE in de meterkast) een werkschakelaar worden aangebracht die alle fasen spanningsvrij kan maken.Daarna kan het systeem in bedrijf worden gesteld. Als u het systeem laat installeren dan stelt de installateur een opleveringsrapport op, dat u moet ondertekenen.

Montage van zonnepanelen op platte daken

Bij de montage van zonnepanelen op een plat dak, worden de panelen op consoles geplaatst. Het monteren van panelen op platte daken is relatief eenvoudig. Let erop dat platte daken er vaak niet voor gemaakt zijn, om vaak te betreden. Met name bij vorst of op hete dagen is dakbedekking gevoelig voor schade. Ook het draagvermogen van het dak kan kritisch zijn. Als u twijfelt informeer dan bij een constructeur naar de mogelijkheden, of pas een ballastarm of ballastloos montagesysteem toe.

Zonnepanelen op platte daken worden in rijen opgesteld. De hoogte en de hellingshoek bepaalt de afstand tussen de rijen. Als de rijen te dicht op elkaar staan zal sprake zijn van opbrengstverlies.

pobeka-kleinschalige-installaties

Opstelling van zonnepanelen op platte daken en op maaiveld

Op platte daken en bij veldsystemen wordt gebruik gemaakt van montagesystemen waarmee zonnepanelen in de gewenste hoek worden gezet. Bij hellende daken is de dakhelling een vast gegeven.

Naast het bereiken van de optimale hellingshoek draagt het montagesysteem ook bij aan de ventilatie van de panelen. De prestatie van zonnepanelen neemt bij hogere temperaturen immers af. Ook zijn de panelen minder gevoelig voor vuilaanslag als ze in een hoek geplaatst worden. Regen en sneeuw stromen bij een grotere hoek sneller van de panelen af en vuilaanslag wordt daardoor sneller verwijderd.

pobeka-kleinschalige-installaties

Aandachtspunten bij een opstelling van zonnepanelen

Let erop dat zonnepanelen die in een hoek worden geplaatst gevoeliger worden voor wind. Daarom moeten zonnepanelen stevig worden gemonteerd.  Hiervoor zijn er twee mogelijkheden. Het meest gebruikelijk is een montagesysteem van metaal, waarop de panelen bevestigd worden. Dit montagesysteem kan vast op het dak of het maaiveld aangebracht. Het is ook mogelijk om het montagesysteem met behulp van ballast (grind of beton) te fixeren.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van driehoekige kunststof consoles. De panelen worden op de schuine zijde van de console bevestigd. In de console wordt ballast aangebracht. Kunststof consoles zijn vooral geschikt op daken waar toch al grind of betontegels aanwezig zijn.

Omdat zonnepanelen op platte daken en in het veld meestal in meerdere rijen achter elkaar worden opgesteld, is het belangrijk dat er voldoende afstand tussen de rijen wordt aangehouden, om te voorkomen dat de achterliggende rijen schaduw krijgen.

Zonnepanelen op platte daken worden in rijen opgesteld. De hoogte en de hellingshoek bepaalt de afstand tussen de rijen. Als de rijen te dicht op elkaar staan zal sprake zijn van opbrengstverlies.

pobeka-kleinschalige-installaties